Skip to content

Aurora Boralis Fotograferen

Als astrofotograaf is het zien van de Aurora Borealis of het Noorderlicht een absoluut hoogtepunt. De prachtige kleuren en het dansende licht zijn een spectaculair gezicht en kunnen onvergetelijke foto’s opleveren. Onlangs was de Aurora Borealis zelfs boven Nederland te zien! In deze blogpost leg ik uit hoe je het beste de Aurora Borealis kunt fotograferen en wat je moet doen als je het geluk hebt om het zelf te zien.

De eerste stap is het vinden van een locatie met minimale lichtvervuiling. Hoe minder lichtvervuiling, hoe beter de Aurora Borealis te zien zal zijn. Het is het beste om te zoeken naar een plek op het platteland, ver weg van de stadslichten. Zorg ervoor dat je een plek kiest met een vrij uitzicht op de noordelijke horizon, waar de Aurora Borealis vaak het beste te zien is.

Zodra je een goede locatie hebt gevonden, is het belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken. Een groothoeklens is ideaal voor het vastleggen van de Aurora Borealis. Een lens met een diafragma van f/2.8 of groter is aan te raden. Stel je camera in op handmatige modus en stel de focus in op oneindig. Het is ook belangrijk om in RAW te fotograferen om zoveel mogelijk details vast te leggen.

De belichting is een ander belangrijk aspect van het vastleggen van de Aurora Borealis. Stel de ISO-waarde in op 800 of hoger, afhankelijk van de helderheid van de Aurora Borealis. Als de Aurora Borealis erg helder is, kun je de ISO-waarde lager instellen om meer details vast te leggen. Experimenteer ook met verschillende sluitertijdinstellingen. Een sluitertijd van 10 tot 30 seconden is meestal ideaal, afhankelijk van de helderheid van de Aurora Borealis.

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben. Het kan enige tijd duren voordat de Aurora Borealis zich volledig laat zien. Maar als het dan eenmaal gebeurt, zal het een adembenemend schouwspel zijn en ben je in staat om de meest spectaculaire foto’s te maken. Bovendien zijn dit soort ervaringen onvergetelijk en een van de redenen waarom we zo graag astrofotografie beoefenen. Dus als je het geluk hebt om de Aurora Borealis te zien, vergeet dan niet om je camera mee te nemen en deze prachtige gebeurtenis vast te leggen.

Mooi spul dat chatgpt 😉

Matthijs

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

LAATSTE BERICHTEN

De Magie van Dronefotografie: Een Nieuw Perspectief

In de wereld van fotografie bieden technologische vooruitgang en innovatie altijd nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Een van de meest opwindende ontwikkelingen van de afgelopen jaren is dronefotografie. Met de mogelijkheid
Read More

Schotland

Nadat de pandemie in 2020 roet in het eten gooide was het dit jaar eindelijk zo ver. Schotland! Een land dat al lang op het verlanglijstje stond. En het bleek
Read More